کلینیک قصر

درمان پارگی،کشیدگی و التهاب تاندون های شانه با فیزیوتراپی و ورزش

tgh1

پارگی و آسیب تاندون شانه یکی از علل شایع درد شانه است و از کشیدگی يا پارگی عضلات يا تاندون‌های شانه ناشی می‌شود. این آسیب می‌تواند به‌سرعت پيشرفت كند، اما اغلب به‌تدریج و در طول زمان گسترش پيدا می‌کند. پارگی و آسیب تاندون شانه اغلب با استفاده از روش‌های درمانی مانند فیزیوتراپی و دارو قابل‌درمان است. در موارد شدید، جراحی می‌تواند يك گزينه درمانی مناسب باشد.

متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توان‌بخشی قصر از روش‌های الکتروتراپی (TENS)، اولتراسوندتراپی، لیزر درمانی، شاک ویوتراپی، ماساژ درمانی برای کاهش درد و ترمیم بافت آسیب‌دیده تاندون شانه استفاده می‌کنند و پس از کاهش درد و التیام جزئی بافت آسیب‌دیده شانه، جهت بازگردانی دامنه حرکتی و کارایی تاندون شانه (روتاتورکاف) از ورزش‌های مخصوص استفاده می‌کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان‌های فیزیوتراپی مورد کاربرد برای آسیب‌های تاندون شانه، مشاوره یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره های ۰۳۱۳۲۳۶۷۴۶۵ ۰۳۱۳۲۳۳۰۳۸۲ تماس حاصل فرمایید.

پارگی و آسیب تاندون شانه چیست؟


g1

روتاتور کاف، یک گروه از چهار عضله و تاندون مربوط به آن‌ها در مفصل شانه قرار دارد. این عضلات مانند یک غلاف دورتادور استخوان بازو (هومروس) را فرا گرفته و وظیفه آن‌ها کمک به حرکت شانه است. آسیب و پارگی تاندون‌های شانه می‌تواند از یک التهاب ساده تا پارگی عضلات و تاندون‌ها را در بر بگیرد. این عارضه به عنوان سندرم روتاتور کاف، پارگی روتاتور کاف، التهاب تاندون روتاتور کاف و سندرم گیرافتادگی شانه نیز شناخته می‌شود.

انواع آسیب‌های تاندون شانه


g2a

آسيب تاندون شانه می‌تواند در سه حالت مختلف بروز پيدا كند.

  • التهاب تاندون: زمانی رخ می‌دهد که تاندون‌های شانه در اثر استفاده یا فشار بیش‌ازحد ملتهب می‌شوند. ورزشکارانی كه به‌طور روزانه ورزش‌های بالای سر (ورزش‌های نیازمند حرکت دست‌ها در سطح بالاتر از سر)‌ چون تنيس يا بسكتبال را انجام می‌دهند، اغلب در معرض ابتلا به اين نوع آسيب هستند.
  • آماس کیسه‌های مفصلی: اين التهاب هنگامی رخ می‌دهد که کیسه پر از مایع بین مفصل شانه و تاندون‌های شانه (كيسه مایع بین مفصلی) تحريك شود. این عارضه همچنين می‌تواند ناشی از انجام يك فعاليت بالای سر و یا استفاده بیش‌ازحد از عضلات شانه باشد.
  • كشيدگی يا پارگی: در صورت عدم درمان دو عارضه نخست، فرد ممكن است به كشيدگی يا پارگی در تاندون شانه مبتلا شود، كه نيازمند يک درمان گسترده‌تر خواهد بود.

علل


علل اصلی آسیب و پارگی تاندون شانه عبارت‌اند از:

  • حركت مكرر شانه، در اثر انجام ورزش‌هایی مانند بسکتبال و حرفه‌هایی مانند نقاشی
  • اعمال فشار زیاد بر روي مفصل از طريق بلند کردن اجسام سنگین
  • یک حادثه، مانند سقوط
  • وضعیت قرارگیری نامناسب
  • فرسودگی و ساييدگی ناشی از سن

 علائم


g3

ممكن است فردی به آسیب تاندون شانه مبتلا باشد، اما هیچ‌گونه علائمی به همراه نداشته باشد. علائمی که به‌طورمعمول بروز می‌کنند عبارت‌اند از:

  • درد و حساسیت به لمس در شانه
  • ضعف شانه
  • درد در هنگام خوابيدن بر روی سمت آسیب‌دیده
  • بی‌حسی و سوزن سوزن شدن در بازو یا دست آسیب‌دیده
  • محدود شدن حرکت شانه

عوارض


جدی‌ترین عارضه بیماری آسیب و پارگی تاندون شانه شانه منجمد است. شانه منجمد از اسكار ايجادشده در اطراف مفصل ملتهب ناشی می‌شود و محدود شدن دامنه حرکت و عملکرد مفصل شانه را در پی دارد. از شانه منجمد با عنوان کپسولیت چسبنده نيز ياد می‌شود.

تشخیص


ساختار مفصل شانه بسیار پیچیده است و عوامل مختلفی می‌توانند در بروز درد شانه دخیل باشند. به همین دلیل، تشخیص آسیب و پارگی تاندون شانه چالش‌برانگیز است. پزشک احتمالاً در مورد علائم بیماری از شما سؤال می‌کند، شما را معاینه می‌کند و از شما می‌خواهد تا حرکات مخصوص بازو را انجام دهید تا بررسی کند که آیا این حرکات باعث ایجاد مشکل یا درد می‌شوند یا خیر. در برخی موارد، تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سونوگرافی یا ام آر آی نیز ممکن است انجام شود.

 درمان


روش درمانیPRICE  (حفاظت، استراحت، یخ، فشار و ارتفاع)‌

کمک‌های اولیه ضروری برای پارگی عضله یا تاندون شانه استراحت و به‌کارگیری اصول PRICE است.

استفاده از یخ

g4

برای کاهش درد و تورم از یخ یا بانداژ فشرده‌سازی سرمادرمانی استفاده کنید.هر چه سرما‌درمانی زودتر آغاز شود، تورم، التهاب و درد زودتر متوقف خواهد شد و روند درمان شما سریع‌تر آغاز می‌گردد.

باند آرنج 

g5

بازو را استراحت دهید. در مورد آسیب‌های حادتر تاندون شانه، چنانچه مجبور به رفتن به سرکار یا مدرسه هستید، استفاده از یک باند می‌تواند کمک‌کننده باشد. این باند در طول روز شانه را بی‌حرکت نگه‌داشته و می‌تواند در هنگام  شب آن را باز نمایید.

دارو

مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (به‌عنوان‌مثال ایبوپروفن) ممکن است در مراحل اولیه مفید باشد.مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) موجب تسکین درد و کاهش تورم و التهاب می‌گردد.

 تزریق کورتیزون

کورتیزون یک داروی ضدالتهاب قدرتمند است. کورتیزون از طریق کاهش التهاب موجب تسکین درد می‌گردد.

 تزریق پلاسمای غنی از پلاکت

تزریق پلاسمای غنی از  پلاکت یک درمان غیر جراحی نسبتاً جدید است که می‌تواند برای درمان پارگی و آسیب تاندون شانه مورداستفاده قرار گیرد. پلاکت یک فاکتور رشد بوده، و به بازسازی بافت‌های تاندون و تسریع روند درمان پارگی و آسیب شانه کمک می‌کند.

فیزیوتراپی

g7

درمان فیزیوتراپی در تسریع روند درمان نقشی حیاتی ایفا کرده و نتایج درمانی مطلوب برای بیماران مبتلابه این عارضه در پی دارد. درمان می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

ماساژ درمانی

g8

متخصصین ما از تکنیک‌های مختلف ماساژ ازجمله ماساژ اصطکاک متقابل برای کمک به بازیابی دامنه حرکت  استفاده می‌کنند. در مراحل اولیه ماساژ تنها شامل اعمال فشار بر روی تاندون است. با کاهش درد،‌ متخصصین ما تکنیک‌های اصطکاک متقابل عمیق‌تر را به کار می‌گیرند.

شاک ویوتراپی

g9

شاک ویو تراپی از دستگاهی برای انتقال پالس‌های موج شوک به شانه استفاده می‌کنند. این فرآیند موجب آزاد شدن فاکتورهای رشد موضعی و سلول‌های بنیادی و درنتیجه افزایش جریان خون به این ناحیه می‌شود.

اولتراسوند تراپی

g10

اولتراسوند تراپی به‌عنوان شیوه‌ای مؤثر در درمان آسیب و پارگی تاندون شانه شناخته‌شده است، چراکه امواج اولتراسوند موجب افزایش گردش خون و اکسیژن‌رسانی بیشتر به ناحیه پارگی می‌شود. درواقع، اولتراسونیک تراپی با استفاده از امواج صوتی بافت زیر سطح پوست را تحریک می‌کند. این امواج به داخل پوست نفوذ کرده، و جریان خو ن را افزایش می‌دهند. با افزایش جریان خون، تورم داخلی و التهاب مزمن کاهش می‌یابد. علاوه بر این، این امواج صوتی موجب ارتعاش بافت نرم می‌شوند. این ارتعاشات به درمان کمک کرده، و همچنین موجب  کاهش التهاب و تسکین درد می‌شوند. درمان اولتراسوند آسیب و پارگی تاندون شانه نتایجی خوب در رابطه با کاهش درد و افزایش دامنه حرکت را آشکار ساخته است.

درمان پس خوراند زیستی

درمان پس خوراند زیستی برای حرکت چرخش خارجی شانه یک روش آموزش بالینی مؤثر برای کاهش فعالیت عضله دلتوئید خلفی و افزایش فعالیت زیرخاری است.

تمرینات ورزشی آسیب و پارگی تاندون شانه

در زیر به تعدادی از تمرینات ورزشی که به‌طور خاص برای درمان آسیب و پارگی تاندون شانه طراحی‌شده‌اند، اشاره می‌کنیم.

تمرینات حرکتی

تمرینات ورزشی آسیب و پارگی تاندون شانه برای بهبود حرکت شانه باید به‌محض کاهش درد آغاز شود. هدف از انجام این تمرینان بازیابی کامل و بدون درد تحرک به مفصل شانه است.

  • حرکت پاندولی

g11

  • حرکت عصا

g12

تمرینات کششی

تمرینات کششی از حرکت فراتر رفته و  باید به‌محض کاهش درد آغاز شوند. در صورت ابتلا به آسیب و پارگی تاندون شانه، عضله درگیر ممکن است دچار گرفتگی یا اسپاسم شده و به کشش نیاز داشته باشند.

  • کشش جلوی شانه در کنار دیوار

g13

  • کشش پشت شانه

g14

  • تکنیک انرژی عضلانی

g15

  • تمرینات تقویتی

تمرینات تقویتی به‌طورمعمول با تمرینات ایزومتریک یا استاتیک آغاز می‌شوند و  سپس تا تمرینات دینامیک با استفاده از کش یا دمبل و درنهایت تمرینات ورزشی تخصصی یا عملکردی با استفاده از توپ‌های پزشکی پیش می‌رود.

  • تمرین شانه ایزومتریک  g16
  • تمرین فشار کتف

g17

تمرینات تقویتی پویا

برای انجام این تمرینات، نیاز به حرکت دارید و می‌توانید از کش یا دمبل استفاده کنید. این تمرینات را می‌توان به شکل‌های مختلفی انجام داد و با بهبود قدرت عضلانی، می‌توان شدت آن‌ها را افزایش داد. پس از کاهش درد (معمولاً ۷ روز بعد)، می‌توان این تمرینات را با تمرینات استاتیک جایگزین کرد.

  • چرخش جانبی در حالت ایستاده

g18

  • چرخش جانبی در حالت خوابیده

g19

  • چرخش جانبی در حالت دور کردن شانه از بدنg20
  • چرخش خارجی ۹۰ درجه در حالت ایستادهg21
  • چرخش داخلی در حالت ایستادهg22
فهرست مطالب
مشاوره و تماس