کلینیک قصر

کمر درد شدید علت و درمان آن با فیزیوتراپی و ورزش

KAMAR DARD

ناراحتی کمر، که اغلب از طرف بیماران تحت عنوان “کمردرد” عنوان می‌شود، شدت‌های مختلفی دارد و می‌تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. معمولاً کمردرد به‌عنوان علامتی ناشی از یک عارضه پزشکی تلقی می‌شود. حداقل ۸۰ درصد افراد، حداقل یک مرتبه در زندگی خود کمردرد را تجربه می‌کنند. هرچند در بین بزرگ‌سالان ۳۵ تا ۵۵ ساله شایع‌تر است، اما هرکسی می‌تواند به کمردرد مبتلا شود از افراد جوان گرفته تا افراد مسن. به‌طورمعمول کمردرد در اثر اختلال در سیستم اسکلتی- عضلانی ایجاد می‌شود، که می‌تواند شامل مواردی همچون تاندون‌ها، عضلات و بافت‌های نرم را در برگیرد. همچنین ممکن است اختلال در اعصاب و مفاصل ستون فقرات نیز با کمردرد در ارتباط باشند. هرگونه مشکلی در این ساختارهای به‌هم‌پیوسته، به‌راحتی می‌تواند باعث کمردرد شود و می‌تواند به‌سرعت به سایر نقاط بدن نیز انتشار یابد. درد ازنظر شدت می‌تواند متفاوت باشد، اما اگر درمان نشود ممکن است درد به یک عارضه‌ای مزمن تبدیل گردد.

در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی قصر، متخصصان ما با استفاده از روش‌های مختلف فیزیوتراپی و طب فیزیکی، درمان کمردرد شما را انجام می‌دهند. هدف اصلی از درمان طب فیزیکی شامل کاهش درد کمر، افزایش عملکرد افراد و آموزش بیماران برای جلوگیری از ایجاد مشکل در آینده است. در کلینیک طب فیزیکی و توان‌بخشی قصر، روش‌های درمانی طب فیزیکی رایجی که توسط متخصصان ما ارائه می‌شود، عبارت‌اند از:

• طب فیزیکی منفعل (غیرفعال): در این روش تکنیک‌های مختلف درمانی برای بیمار مورداستفاده قرار می‌گیرد، از قبیل: گرما درمانی، سرما درمانی، شاک ویو درمانی، تحریک الکتریکی (اولتراسوند و TENS)، ماساژ درمانی، درمان دستی و طب سوزنی.

• طب فیزیکی فعال: این روش بر انجام تمرینات خاص و کششی تمرکز دارد. در بسیاری از موارد ، فیزیوتراپی بر تمرینات فعال ورزشی متمرکز می‌شود.

برای مشاوره و اطلاعات بیشتر درزمینهٔ سایر درمان‌های ممکن مانند تزریق اپیدورال، تزریق PRP و یا ازن تراپی می‌توانید از طریق شماره ۰۳۱۳۲۳۶۷۴۶۵ – ۰۳۱۳۲۳۳۰۳۸۲ برای رزرو نوبت تماس حاصل فرمایید.

علل ایجاد کمردرد


برخی از عواملی که باعث کمردرد می‌شوند عبارت‌اند از:

آسیب‌دیدگی‌ها

صدمات وارده به ستون فقرات، مانند شکستگی و پیچ‌خوردگی، می‌تواند باعث ایجاد کمردرد حاد یا مزمن گردد.
به‌طورمعمول در اثر وضعیت قرارگیری ناصحیح بدن، ممکن است افراد دچار رگ به رگ شدن کمر شوند. هنگام رگ به رگ شدن کمر، رباط‌های پشتیبانی‌کننده از ستون فقرات ممکن است دچار اختلال یا پارگی شوند.
حوادث و افتادن‌ها که باعث ضرب‌دیدگی ناحیه پشت می‌شود، به‌خصوص ستون فقرات، ممکن است عامل ایجاد این بیماری باشد.

مشکلات ساختاری

شرایطی مانند پاره شدن دیسک‌های ستون فقرات و انحطاط دیسک از علل مکانیکی کمردرد محسوب می‌شوند. با افزایش سن و یا در اثر وضعیت قرارگیری نامناسب بدن، ممکن است دیسک‌های ستون فقرات آسیب‌دیده و دچار پارگی شوند، درنتیجه ممکن است اعصاب آن منطقه تحت‌فشار قرار گیرند. اختلالات مکانیکی در ناحیه پشت نیز می‌تواند موجب کمردرد گردد. مانند:

  • تحلیل دیسک
  • اسپاسم یا گرفتگی عضلات
  • سفت شدن ماهیچه‌ها
  • پارگی یا بیرون‌زدگی دیسک

شرایط اکتسابی کمردرد

همچنین درد ستون فقرات می‌تواند در اثر برخی از شرایط و بیماری‌ها رخ دهد، شرایط زیر می‌تواند منجر به کمردرد گردند:

  • اسکولیوز (انحناي غيرطبيعي ستون فقرات را به یک‌طرف)
  • اسپوندیلولیستزی (لغزش مهره‌ها)
  • آرتروز
  • تنگی کانال نخاعی
  • بارداری (کمردرد در بارداری)
  • سنگ کلیه
  • عفونت‌ها
  • اندومتریوز (وجود غدد آندومتریال و استرومای رحم)
  • فیبرومیالژی (نوعی بیماری همراه با دردهای اسکلتی-عضلانی)

عفونت و یا سرطان

اگرچه نسبتاً غیرمعمول است، ولی عفونت و تومورها در ستون فقرات می‌توانند منجر به درد شدید در ناحیه کمر شوند.

علل دیگر

چندین عامل شایع می‌تواند به کمردرد منجر شود. این عوامل شامل خوابیدن در موقعیت نامناسب، استفاده از تشک نامناسب، قرارگیری بدن در وضعیت نامناسب برای مدت طولانی و انجام فعالیت‌های شدید بدنی می‌شوند. در بیشتر موارد، علل کمردرد به صورت فیزیکی هستند و از طریق این عوامل ایجاد می‌شوند. با این حال، عوامل دیگری مانند استرس و افسردگی نیز می‌توانند به کمردرد منجر شوند.

عوامل خطر


برخی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به کمردرد قرار می‌گیرند. افرادی که شغل آن‌ها استرس ذهنی و فیزیکی زیادی دارد، زنان باردار و افرادی که اضافه‌وزن دارند، بیشتر از دیگران مستعد مبتلا شدن به کمردرد هستند. افرادی که سبک زندگی آن‌ها کم‌تحرک است نیز ریسک بالایی در این خصوص دارند. اضطراب، افسردگی و سیگار کشیدن نیز از عوامل شناخته‌شده در خصوص کمردرد می‌باشند. علاوه بر این، به نظر می‌رسد کمردرد در زنان شایع‌تر از مردان می‌باشد و با افزایش سن نیز احتمال آن افزایش می‌یابد.

علائم و علل کمردرد


کمردرد می‌تواند در صور مختلفی ظاهر شود. به‌منظور درمان صحیح و مناسب، مهم است به‌دقت علائم بررسی و علت زمینه‌ای بیماری مشخص گردد.

تشخیص کمردرد


کمردرد از طریق یک یا ترکیبی از روش‌های زیر تشخیص داده می‌شود:

  • اشعه ایکس. این آزمایش، عدم تراز بودن استخوان‌ها را نشان می‌دهد و برای تشخیص شکستگی استخوان و آرتریت نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • سیتی اسکن و ام.آر.ای. این آزمایشات اختلالات موجود در بافت‌ها، اعصاب، رباط‌ها، تاندون‌ها، رگ‌های خونی، استخوان‌ها و عضلات را نشان می‌دهد.
  • اسکن استخوان. این آزمایش برای تشخیص شکستگی و تومورهای استخوانی مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • الکترومیوگرافی (EMG). ممکن است در اثر تنگی کانال نخاعی و یا پارگی دیسک، عصب‌ها گیر کرده و یا تحت‌فشار قرار گیرند، از نمودارهای EMG برای شناسایی این موارد، استفاده می‌شود.

درمان


استراحت مناسب

برای دردهای ناشی از تروما و آسیب‌دیدگی‌ها، مناسب‌ترین راه‌کار درمان کمر درد استراحت است تا بدن بتواند ساختارهای آسیب‌دیده و ملتهب را ترمیم نماید.

کمپرس سرد و گرم

گرما و سرما درمانی می‌تواند باعث کاهش التهاب و تسکین کمردرد گردد.

داروهای ضد درد

داروهای ضد درد مانند استامینوفن، ایبوپروفن و داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) به‌طورمعمول برای درمان بیشتر کمردردها تجویز می‌شوند.

تزریق

1

 

    • تزریق در مفصل فاسیت. این روش هم جنبه تشخیصی دارد و هم جنبه درمانی و می‌تواند جهت تسکین درد کمر و ستون فقرات مورداستفاده قرار گیرد. این روش تزریق داروی کمر درد می‌تواند درد حاصله از مفصل فاسیت ستون فقرات را کاهش دهد، این تزریق شامل یک داروی بی‌حسی و یک داروی ضدالتهابی استروئیدی می‌شود که به غشای خارجی ناحیه کمری برای تسکین درد مفاصل و التهاب ناشی از سندرم فاست یا آرتروز ستون فقرات، تزریق می‌شود.
    • تزریق استروئید “ترنس فورامینال اپیدورال “. در این روش داروی استروئید ضدالتهابی به غشای خارجی ناحیه کمری برای تسکین درد و التهاب تزریق می‌شود.
    • تزریق استروئید در ” مفصل ساکروایلیاک”. تزریق یک بی‌حسی موضعی و تزریق کورتیکواستروئیدها به مفاصل ساکروایلیاک و یا رباط‌های اطراف آن.
    • تزریق استروئید اپیدورال در ناحیه صدری و تزریق استروئید اپیدورال ” ترنس فورامینال صدری” که می‌تواند درد در ناحیه پشت افراد را تسکین دهد.

تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)

تزریق (PRP) یک روش درمانی غیر جراحی است که برای آسیب‌دیدگی‌های شایع، تاندونیتها (التهاب تاندون‌ها)، یا درد رباط‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد. (PRP) درمان طبیعی بافت‌های آسیب‌دیده را به کمک سلول‌های بنیادی و پلاکت‌ها سرعت می‌بخشد. این امر باعث می‌شود کمر شما بدون نیاز به بستری شدن طولانی‌مدت به حالت طبیعی خود بازگردد.

تزریق ازون

تزریق گاز ازون به ستون فقرات، می‌تواند کمردرد ناشی از فتق دیسک را تسکین دهد. ازون درمانی به‌واسطه کوچک کردن فتق دیسک، به بیمار کمک می‌نماید.

فیزیوتراپی

برای دردهای مزمن و طولانی، فیزیوتراپی، ماساژ درمانی و تمرینات اختصاصی کمردرد می‌تواند تجویز شود. روش‌های پیشرفته دیگری نیز برای تسکین کمردرد در دسترس می‌باشد، از قبیل: لیزر درمانی، تحریک الکتریکی عصب‌ها و ابزارهای محافظتی برای کمر.

شاک ویو درمانی (ESWT)

2

شاک ویو درمانی (ESWT) یک روش درمانی است که با استفاده از انرژی امواج صوتی در محل ضایعه، بازسازی عروق را افزایش داده و ترمیم بافت‌های همبند مانند تاندون و استخوان‌ها را افزایش می‌دهد، درنتیجه درد بیمار تسکین یافته و عملکرد او افزایش خواهد یافت.

درمان کایروپراکتیک (دستی)

3

درمان دستی ستون فقرات یک روش درمانی برای کاهش کمردرد است که می‌تواند دردهای ملایم تا متوسط را تسکین دهد. این روش به افراد کمک می‌کند تا به فعالیت‌های روزانه خود بازگردند. در درمان دستی، از دست یا ابزارهای خاصی استفاده می‌شود تا نیروهای کنترل شده روی مفاصل ستون فقرات اعمال شود.

ماساژ درمانی

4

ماساژ درمانی از طریق چند مکانیسم شرایط را برای تسکین درد کمر فراهم می‌کند:

        • از طریق بهبود گردش خون، درد ایجادشده در عضلات (ناشی از فعالیت‌های فیزیکی و آسیب‌دیدگی‌ها ) بهبود خواهد یافت.
        • آرامش عضلانی، دامنه حرکتی افراد را بهبود می‌بخشد.
        • میزان اندورفین افزایش‌یافته و درد کاهش می‌یابد. اندورفین یک ماده شیمیایی در بدن است که باعث کاهش درد و افزایش حس شادی و آرامش می‌شود.

طب سوزنی

5

طب سوزنی یک تکنیک پزشکی از طب سنتی چینی است که شامل قرار دادن و دست‌کاری سوزن‌های خاص در برخی نقاط خاصی از بدن می‌شود و می‌تواند درد را تسکین یا درمان نماید.

تمرینات مخصوص کمردرد

6

تمرینات مناسب برای درمان کمردرد از اهمیت بالایی برخوردار است. یک فیزیوتراپیست می‌تواند تمرینات ویژه کمردرد را که شامل تمرینات کششی، تقویتی و هوازی می‌شود به شما آموزش دهد تا قدرت و انعطاف‌پذیری کمر شما افزایش یابد.

فهرست مطالب
مشاوره و تماس