صافی کف پا یک عارضه شایع است و میتواند یک پا یا هر دو پا را درگیر کند. افراد در هر گروه سنی ممکن است به این عارضه دچار شوند. در واقع، تمام افراد با این عارضه به دنیا میآیند و در طول زمان، کف پا قوسی شکل میگیرد. این قوس کف پا باعث ایجاد فاصلهای بین پا و زمین میشود. ایجاد قوس کف پا معمولاً در دوران کودکی رخ میدهد. با این حال، در برخی موارد، قوس کف پا هیچگاه شکل نمیگیرد و پا به حالت صاف خود باقی میماند. همچنین، در برخی موارد دیگر، قوس کف پا شکل میگیرد و سپس به طور طبیعی ناپدید میشود. برخی افراد در طول عمر خود با صافی کف پا مواجه میشوند اما هیچ مشکلی ندارند، در حالی که برای برخی افراد دیگر، این عارضه درد آور است و نیاز به درمان دارد.
در اکثر افراد، صافی کف پا باعث ایجاد درد و مشکلات دیگر نمیشود و افراد میتوانند فعالیتهای عادی خود را انجام دهند. با این حال در صورتی که صافی کف پا باعث ایجاد درد شود، باید آن را درمان کرد که این کار نیز ممکن است. درمان این عارضه معمولاً باعث از بین رفتن احساس درد میشود.
متخصصین ما در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی قصر روشهای درمانی از قبیل کفشهای طبی را به کودکان و بزرگسالان ارائه میکنند که با استفاده از این روشها میتوان حالت پا را تغییر داده و آن را به وضعیت سالم بازگرداند. تمرینات تقویتی و کششی نیز میتوانند برای رفع درد تاندونها و رباطها مفید باشند. صافی کف پا را میتوان با استفاده از روشهایی چون ورزش، باندپیچی، درمانهای دستی، اسپلینت و بریسهای مخصوص نیز درمان کرد.
در صورتی که صافی کف پا باعث ایجاد درد برای شما شده است، میتوانید با ما از طریق شمارههای ۰۳۱۳۲۳۶۷۴۶۵ – ۰۳۱۳۲۳۳۰۳۸۲ تماس گرفته و یک وقت ملاقات با متخصصین ما در کلینیک تخصصی طب فیزیکی و توانبخشی قصر تعیین کنید.
علل ایجاد صافی کف پا
- صافی کف پا ممکن است در اثر عدم ایجاد صحیح قوس کف پا بروز کند. همچنین ممکن است این عارضه در اثر آسیب یا فرسایش طبیعی اعضای بدن ایجاد شده باشد.
- عارضههای به خصوصی میتوانند احتمال بروز صافی کف پا را افزایش دهند. چاقی، دیابت، بیماری روماتیسم مفصلی و آسیبهای جدی به مچ و کف پا ممکن است خطر بروز صافی کف پا را افزایش دهند.
- دیابت و چاقی، احتمال ایجاد صافی کف پا را افزایش میدهند.
- مشکلی در رابطه با بافتهای نرم کف پا، تاندونها و رباطها
- آسیب به تاندون تیبیال خلفی. این تاندون از داخل مچ پا تا استخوانهای وسط کف پا کشیده شده است. این تاندون اصلیترین حامی قوس کف پاست. در صورت آسیب دیدن، کشیده شدن یا پاره شدن این تاندون قوس کف پا از بین میرود.
- اتصال غیرطبیعی دو استخوان پشت پا: در این عارضه، دو یا چند استخوان در پا به هنگام تشکیل در رحم مادر، به یکدیگر جوش خوردهاند. این عارضه باعث محدودیتهای حرکتی شده و میتواند منجر به صافی کف پا گردد.
علائم صافی کف پا
علائم ناشی از این عارضه بسیار متفاوت بوده و عموماً به شدت عارضه وابستهاند. برخی از افراد متوجه میشوند که وزن بدن آنها بهطور نامتوازن در دو طرف بدن پخش شده و کف یکی از کفشهای آنها سریعتر از کفش دیگر ساییده میشود. از علائم شایعتر صافی کف پا میتوان موارد زیر را نام برد:
- درد مچ پا
- درد پا
- درد در قوس کف پا
- درد در پشت ساق پا
- زانودرد
- درد در ناحیهی لگن
- کمردرد
- درد در بخش تحتانی پا
در بسیاری از موارد، صافی کف پا به طور طبیعی شکل میگیرد و یک عارضه بدون درد باقی میماند. اما در موارد دیگر، ممکن است به دلیل صافی کف پا احساس درد کنید. اگر شما از برخی از این علائم رنج میبرید، ممکن است نیاز به درمان صافی کف پا داشته باشید.
تشخیص
برای تشخیص صافی کف پا در کودکان یا بزرگسالان، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی احتمالاً:
- یک معاینهی فیزیکی از شما به عمل میآورد. در طول این معاینه ممکن است از فرد خواسته شود تا بر روی نوک پنجهی پا ایستاده و سپس به حالت عادی بازگردد. همچنین ممکن است درمانگر پای شما را گرفته و از جهتهای مختلف بر روی آن فشار وارد کند.
- کفشهای فرد را بررسی میکند. الگوی ساییدگی کف کفش میتواند سرنخهایی را برای تشخیص عارضه به پزشک بدهد.
- عکسبرداری از پا را تجویز میکند. عکسبرداری میتواند برای تشخیص منبع ایجاد درد مؤثر باشد. این کار شکستگی استخوانها و آسیب به تاندونها را نیز مشخص میکند که ممکن است باعث ایجاد عارضه شده باشند. میتوان عکسبرداری را با روشهای زیر انجام داد:
- اشعهی ایکس
- سی تی اسکن: این روش ترکیبی از عکسبرداری با اشعهی ایکس و پردازش کامپیوتری است.
- اسکن MRI: در این روش از آهنربا، امواج رادیویی و یک کامپیوتر برای گرفتن عکس از پا استفاده میشود. این روش بهترین گزینه برای بررسی تاندونها، رباطها و عضلات است.
درمان صافی کف پا
کف پای صاف و انعطافپذیر معمولاً باعث ایجاد درد نمیشود. در اکثر موارد، الگوی راه رفتن هم تحت تأثیر قرار نمیگیرد. این عارضه در اکثر کودکان به صورت خود به خودی درمان میشود و نیازی به درمان نخواهد بود. در صورت احساس درد، روشهای درمانی مورد استفاده عبارتاند از:
استراحت و دارودرمانی
استراحت (درصورتیکه در پای خود احساس درد کردید، انجام فعالیتهایی که احساس میکنید باعث ایجاد این درد میشوند را متوقف کنید) و داروهای بدون نیاز به نسخه از قبیل آسپرین و ناپروکسن میتوانند برای کاهش درد و تورم مؤثر باشند. قبل از خرید داروهای ضدالتهابی با متخصص طب فیزیکی مشورت کنید چرا که ممکن است این داروها با برخی داروها و عارضههای پزشکی تداخل داشته باشند.
کفش و کفی طبی
استفاده از کفشهای بهتری که میتوانند به شکل بهتری از قوس کف پا حمایت کنند و یا استفاده از کفی و کفش طبی میتواند از خستگی و درد پا بکاهد.
کفیهای طبی در درون کفش قرارگرفته و به نحو بهتری از پای شما به علت صافی کف پا حمایت میکنند و به آن حالت میدهند. این کفیها به صورت سفارشی و بر روی قالب پای فرد ساخته میشوند. همهی کفشها یکشکل نیستند. افراد مبتلا به صافی کف پا نیاز دارند تا از قوس کف پای آنها حمایت شود با این حال حمایت بیش از حد نیز میتواند به نوبهی خود باعث ایجاد درد شود. استفاده از کفش مناسب بسیار مهم است. ورزشکاران و به خصوص دوندهها از کفشهایی استفاده میکنند که به صورت مخصوص برای افرادی با کف پای صافتر ساخته شدهاند.
بریس و اسپلینت
استفاده از بریس و اسپلینت میتواند در کاهش صافی کف پا موثر باشد، به ویژه در صافی مرتبط با تاندونیت تیبیالیس خلفی. در زنان میانسال با اضافه وزن، تاندونیت تیبیالیس خلفی به عنوان علت شایع ترین ناراحتی مطرح است و این افراد میتوانند از بریس و اسپلینت بهره ببرند. همچنین، بریس و اسپلینت میتوانند در درمان صافی کف پا ناشی از عوامل دیگر نیز مؤثر باشند. یک نکته کلیدی در استفاده از بریس و اسپلینت، کاهش فشار از روی رباطها و تاندونهایی است که از قوس کف پا حمایت میکنند، به خصوص تاندون تیبیالیس خلفی.
ورزشدرمانی و فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و ورزش هر دو میتوانند عضلات پا را کشیده و آنها را تقویت کنند. یک متخصص طب فیزیکی میتواند به شما تمرینات کششی و تقویتی به خصوصی را نشان داده که شما میتوانید از آنها بر روی کف پا، تاندون آشیل و عضلات ساق پا استفاده کرده و قوس کف پای خود را تقویت کنید. برای بهبودی مشکلات مزمن مربوط به کف پا، لازم است فیزیوتراپی به مدت ۴ تا ۸ هفته و هفتهای ۲ تا ۳ بار انجام شود.
یک فیزیوتراپیست میتواند از تکنیک نوارپیچی برای پای شما استفاده کند. این فرایند میتواند با ایجاد یک حمایت موقت برای قوس کف پا، بهبود موقتی در علائم عارضه ایجاد کند.
یک فیزیوتراپیست همچنین میتواند قوس کف پای ملتهب و دردناک (که به آن فاسئیت کفپایی گفته میشود و یکی از شایعترین عوارض صافی کف پاست) را با استفاده از اولتراسوندتراپی درمان کند.
ماساژ درمانی
در یک جلسهی ماساژ درمانی، تمامی حرکات مربوط به کف پا و انگشتان آن انجام شده و همچنین کف پا با انگشت شست فشار داده شده و به صورت صلیب مانند ماساژ داده میشود. در ماساژ درمانی، هر یک از مفاصل انگشتان پا به صورت جداگانه تمرین داده شده و با دقت ماساژ داده میشود.
عمل جراحی
برای افرادی که عارضهی صافی کف پای آنها با برخی مشکلات جدیتر پا همراه شده است، ممکن است انجام عمل جراحی ضروری باشد.